Pravosudni informacioni sistem


01.11.2017. godine, Paraćin

Pravosudnim organima – sudovima i javnim tužilaštvima, kao i pravosudnim profesijama sa javnim ovlašćenjima (javnim beležnicima i javnim izvršiteljima) dostupni su od 27.10.2017. godine, u internoj pravosudnoj mreži na Pravosudnom informacionom sistemu, podaci drugih državnih organa što značajno ubrzava razmenu podataka, odnosno, eliminiše potrebu za komuniciranjem putem dopisa između različitih državnih organa.
Prekršajnim sudovima je omogućeno da koriste podatke iz registra lica - učesnika u postupku, registra lica lišenih slobode, registra lica protiv kojih se vodi istraga, registra kažnjenih pravnih lica, registra lica protiv kojih se vodi krivični postupak, podaci iz registra obaveznog socijanog osiguranja koji se odnose na osiguranike i na provere kojima se utvrđuje da neka lica nisu osigurana, određeni podaci Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, podaci Mup-a koji se odnose na prebivalište građana i podaci Agencije za privredne registre koji se odnose na privredne subjekte.
Sa druge strane, drugi državni organi imaju pristup registru pravnosnažnih prekršajnih sankcija koje vode prekršajni sudovi.
Ovaj sud u svom radu koristi navedeni sistem razmene podataka od 01.11.2017. godine.